Yabancı akreditasyonlu bir belgenin doğruluğu nasıl teyit edilir?

Kategori: ,

Yabancı akreditasyonlu bir belgeyi doğrulamanın birkaç yolu vardır. Bunlardan en geçerli olanı TÜRKAK’a başvurup belge ile ilgili teyit yazısı almaktır.

“TÜRKAK tarafından Kamu İhale Kurumu mevzuatında öngörülen ve uluslararası çok taraflı tanınma anlaşmalarına (IAF MLA / ILAC MRA) sahip bir akreditasyon kurumundan akredite uygunluk değerlendirme kuruluşu tarafından düzenlenmiş aşağıda sıralı belge ve raporlar için teyit yazısı düzenlenmektedir.

  • ISO 9001 ve ISO 14001 Yönetim Sistemi Belgeleri
  • Deney Raporları
  • Kalibrasyon Sertifikaları
  • Muayene Raporları

CE gibi ürün belgeleri ve ISO 13485, ISO 22000, ISO 45001, ISO 27001, ISO 16949 gibi diğer yönetim sistemi belgeleri için belge inceleme başvuruları TÜRKAK tarafından kabul edilmemekte ve bu tür belgeler için teyit yazısı düzenlenmemektedir.”

TÜRKAK’tan teyit yazısı alınamayan belgeler için doğrulama işlemi belgelendirme kuruluşunun web sitesinden, akreditasyon kuruluşunun sitesinden ya da iletişim kanallarından yapılabilmektedir. Belgelendirme kuruluşunun sitesinden doğrulama yaparken belgelendirme kuruluşunun belge verdiği konuda ve kapsamda akredite olup olmadığının en baştan teyit edilmesi gerekirdir. Bu da sitelerinde yayınlamış oldukları akreditasyon belgelerinden ya da akreditasyon kuruluşlarının sitelerinde yayınlamış oldukları akredite belgelendirme kuruluşları listesinden bakılabilir.