MDR Yönetmeliğinin ÜTS’de uygulaması nasıl oldu?

Kategori: ,

Onaylı Kuruluş CE belgesi gerektiren ürünler için son geçiş tarihi 26 Mayıs 2024 olduğundan dolayı ÜTS’ye hem MDR’ye göre hem de eski direktif olan MDD (93/42 EEC) ve AIMDD (90/385/EEC)’ye göre ürün ve belge girişleri yapılabilmektedir.

26 Mayıs 2024 tarihinden sonra MDD ve AIMDD’ye göre hala süresi dolmayan Onaylı Kuruluş CE Belgesi olamayacağından ürün ve belgelerin MDD ve AIMDD’ye göre ÜTS girişine de artık izin verilmeyecektir.

Bunun yanı sıra ÜTS’de MDD’ye göre onaylı olup MDD ve MDR’ye göre Onaylı Kuruluş CE Belgesi gerektirmeyen Sınıf 1 Diğer risk grubuna giren tüm ürünlerin onayı 01.01.2022 tarihi itibarıyla ÜTS’den kaldırılmıştır. (MDR’ye geçişte Onaylı Kuruluş CE belgesi gerektirecek şekilde risk sınıfı değişen ürünler hariç)

ÜTS tarafından, 01.01.2022 tarihinden önce, Onaylı Kuruluş CE Belgesi gerektirecek şekilde MDR’de risk sınıfı değişen (Yani eski direktif MDD’de sınıf 1 diğer risk grubunda olup MDR de onaylı kuruluş CE belgesi gerektirecek şekilde risk sınıfı değişen ürünler) için ÜTS’ye bilgi/açıklama girilmesi istendi ve böylelikle bu ürünlerin 26 Mayıs 2024’e kadar ÜTS’de hâlihazırda onaylı olarak kalmaya devam etmesi sağlandı. Bu kapsamda olmasına rağmen Bilgi/Açıklama girilmeyen ürünlerin ÜTS onayı kaldırıldı. Sınıf 1 Diğer risk grubu ürünlerin MDD’den ÜTS’ye başvurusu sistemsel olarak mümkün olmadığından MDR’de risk sınıfı yükselen bu tarz ürünlerin MDD’den Sınıf 1 Diğer risk grubundan ÜTS’ye başvurulabilmesi için izin alma şartı getirildi.